Referenties

Mindfulness sterke kanten training
Deze training heeft mij gebracht dat ik mijn sterke kanten ben gaan inzien. Het heeft mij geholpen om te accepteren wat ik goed kan en niet altijd te kijken naar wat ik liever zou willen. Hierdoor worden lastige situaties wat leuker en minder belastend gemaakt.
Door stil te staan bij mijn sterke kanten kon ik deze bewuster inzetten in het dagelijks leven zowel privé als werk. Door dit bewust te doen heb ik meer aandacht gekregen voor situaties en wat deze met mij en de ander doen. Door de training ben ik gaan herkennen en erkennen wat voor weerstand erbij mij is in bepaalde situaties. Door hier op een mindfule manier mee om te gaan, kon ik mijzelf liefdevoller en milder benaderen. Hierdoor kan ik beter accepteren dat het leven soms eenmaal niet leuk is en dat is ok.
Petra is een enthousiast en vriendelijk persoon die de training op een prettige manier heeft gegeven.  Jeroen

Reacties compassie workshop

Ik heb de workshop als zeer complete en compassievol ervaren.
Ik vond het heerlijk ontspannend en heb ervaren dat ik milder mag zijn naar mezelf
Het was héél ontspannend.
Ontspannend, heerlijk tijd voor me eigen zelf.
Heerlijk ontspannend, leuk de combinatie met yoga
Jouw stem heeft mij laten wegdromen in de realiteit, waarin rust en kalmte; op de plaats en een mooie plek; zijn weg vindt.
Het was héél ontspannend.

Reacties op workshop “Mindful eten”
Deelnemers zijn bezig af te vallen.

Het maakt nieuwsgierig naar de alledaagse praktijk. Benieuwd wat het me brengen zal.
Inspirerend om even bewust stil te staan bij eten, nooit geweten dat een rozijn zoveel geluid kan maken.
Ervaringen uitwisselen waardevol toepasbaar in de praktijk.
Ik sta meer stil bij wat en hoe ik eet voordat ik eet, zet ik even het brein in zijn vrij.
Eten wordt leuker als je met aandacht die eerste hap eet, dat is wat ik meeneem na deze workshop.

Reactie op de avond na de workshop.
Jaren geleden  had ik ervaren en besloten dat het  voor jezelf alleen de tafel dekken, het gezellig maken en aan tafel eten een sneue en zelfs verdrietige bezigheid was.  Als ik alleen was at ik op de bank en voor de buis. Afleiding.  Niet zo mindful. Tijdens de workshop Mindful eten besloot ik het anders te doen en bedacht ik dat mijn overtuiging niet meer voldeed.  Tijd om iets nieuws te kiezen.  Ik heb gekookt, de tafel gedekt, kaarsje aan en in alle rust, met aandacht mijn portie gegeten. En bovenal:  genoten.  Dit houd ik erin!!”  Dank je wel voor de workshop,
Reacties op dagworkshop mindful eten  23 november 2014

Prettige sfeer, fijne begeleiding
Petra haar stem zorgt voor ontspanning.
Erg gevarieerde opbouw, goed  verzorgd qua voedsel.
Liefdevol en ontspannen.
Mijn mening over mindfulness is op een positieve manier bijgedraaid
Ontdek hoe en wat je eet op een leuke ontspannen manier.

Reacties deelnemers workshop “een dagje voor jezelf” Oktober 2014

Gun je zelf zo’n dag
Petra is een rustige en fijne persoon. Een workshop van haar geeft rust en zelfrespect
Ze laat je in je waarde.
Het is helemaal niet eng om met jezelf geconfronteerd te worden.
Aardige mensen, fijne dag, heerlijke lunch.
Een heerlijke mix van ontspanning, aandacht en gezelligheid.
Lekker naar buiten na de lunch, in stilte mijn eigen pad kiezen.
Fijne dag even bijtanken! Hier kan ik weer even mee vooruit.
Een ontspannen kadootje voor mezelf.

Mijn ervaring met mindfulness in tijden van tegenslag.

Toen ik vorig jaar te horen kreeg dat ik borstkanker had, kwam er heel veel op mij af. Een mindfulness sessie met Petra heeft mij goed geholpen. Tijdens de sessie werd mij duidelijk waar mijn angst zat. Vanaf dat moment kon ik met die angst omgaan, in gedachten omarmde ik het verdriet en de pijn, in plaats van ervoor weg te lopen. In die moeilijke fase maakte die ene mindfulness oefening voor mij een heel groot verschil.

Ik voel me door jou gezien en ervaar veel warmte en mededogen in ons contact. Je nodigt mij uit contact te maken met pijnlijke emoties die op dit moment spelen in mijn leven en waar ik mee worstel. Ook heb ik de stilte en de rust  ervaren die in  mijzelf aanwezig zijn.  Dit ondersteunt mij  bij de afbouw van de antidepressiva.

Na een ziekenhuis opname voor een alvleesklieronsteking zat ik er helemaal doorheen. Petra heeft mij thuis,  een mindfulness sessie “de compassievolle bodyscan gegeven. Het heeft mij geholpen bij mijn pijn en verdriet te komen en beter naar mijn lichaam en gevoel te luisteren! De rust die Petra uitstraalt, mede door haar rustige stem, gun ik iedereen die het even iets moeilijker heeft en een steuntje kan gebruiken.  Deze oefening heb ik nadien zelf dagelijks toegepast wat mij geholpen heeft bij het herstel.

Reacties op workshop Mindfulness voor vrijwilligers taalmaatjes

Leerzaam, inspirerend, ontspannend ”open”
Heel prettig. Bewust worden van jezelf en de dingen om je heen.
Interessant, nieuwsgierig gemaakt.
Bijzonder prettig en handige tips voor ons als vrijwilligers
Leuk leerzaam, te kort.

Reactie coördinator taalmaatjes.
We hadden afgelopen vrijdag het jaarlijkse Humanitas-uitje voor koppels en daar spraken meerdere vrijwilligers me aan die bij jou de workshop hebben gedaan. Niets dan lof! Mensen waren heel enthousiast.  dat wilde ik je nog even laten weten.  Groetjes Lineke Karman

Reacties op 8 weekse training najaar 2013 bij van Ede en Partners

Mindfulness….. Het klink heel mooi. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Wat het ook betekent, voor iedereen zal het uiteindelijk iets anders brengen en wellicht een geheel andere betekenis krijgen. Voor mij heeft het een stukje acceptatie gebracht. Het accepteren dat ik goed ben zoals ik ben en het leven is zoals het is. Soms is het in balans en soms ook niet. Maar gelukkig elke dag weer een nieuwe frisse start. M.W. Visser.

Door de training heb ik handvaten gekregen om meer rust te creëren in en voor mezelf. Ook ben ik meer gaan voelen in mijn lichaam. Bij Petra voelde ik me erg op mijn gemak, iedereen kon en mocht zichzelf zijn.  Julie Beijleveld.

Petra heeft een fijne rustgevende intonatie. Dit past  heel goed bij de oefeningen van Mindfulness. Petra is zeel goed instaat  interactief te reageren. Als je wordt afgeleid, merk het op, het is normaal dat het gebeurt, merk het op ga weer terug naar je gevoel in je lichaam  Deze zin blijft me altijd bij.

Reacties op workshops vrijwilligerswerk en mindfulness bij Humanitas  in oktober en november 2013

Petra geeft de workshop op een prettige, constructieve en positieve manier met veel aandacht voor alle deelnemers.  Wanneer het mij lukt om mindfulness aan de deelnemer over te brengen, kan ik bij de begeleiding uitgaan van het nu als startpunt, in plaats van te blijven hangen in de problemen van het verleden. Dit sluit heel goed aan bij de training Oplossingsgericht werken.  Janny Jakobs-Wind, vrijwilliger Humanitas Thuisadministratie & budgetcoach

Ik moet zeggen het was voor mij in eerste instantie even wennen maar na gelang de sessie vorderde werd ik steeds enthousiaster. Ik dacht op een gegeven moment: dit had ik veel eerder moeten doen. Wat kun je bij het beoefenen/ondergaan van  mindfulness een rust in je lijf en in je bovenkamer krijgen. Ten slotte kan ik mededelen dat ik mindfulness thans goed kan gebruiken bij het ontspannen van mijn lichaam en geest. Alle lof voor docent Petra, zij heeft het voortreffelijk gedaan. Berend Kaspers

De mindfulness workshop vond ik prettig. De theorie werd duidelijk uitgelegd. De praktijkoefeningen gaven mij rust. Petra geeft duidelijke toelichting en weet ook de cursisten die niet meteen enthousiast zijn mee te krijgen. Als vrijwilliger heb ik uit deze cursus meegenomen: als er veel op je af komt bij een bezoek aan een deelnemer of je weet even niet te antwoorden dan kan je je concentreren op je ademhaling en zo even rust nemen, antwoorden hoeft niet meteen. Christel

Ik heb de workshop ervaren als een stuk bewustwording in de zin van waar ben ik mee bezig, wat doe ik en wat merk ik op. Bewust geworden door stil te staan bij wat mijn zintuigen waarnemen en ervaren hoe het is waar te nemen als je stilstaat. Iets wat normaal gesproken niet echt aanwezig is en waar je regelmatig aan voorbij gaat. Anja


Workshop mindfulness in het kader van vrouwelijk leiderschap April 2013

Petra geeft op een prettige en rustige manier leiding aan de meditaties. En haar opmerkingen om vooral met mildheid te kijken naar wat er in mijn hoofd en lijf gebeurt waren welkom en helpend.”
Gonny Dubbink